Categories
Foto

Stjerneskudd og Nordlys

Sist uke leste jeg på internett at det skulle komme en god del stjerneskudd natt til mandag og natt til tirsdag. Denne gangen var det Gedminide-svermen som alltid kommer rundt Lucia dagen 13.desember. Natt til søndag og natt til tirsdag var det estimert at det kunne komme opp til 120 stjerneskudd i timen, og det var bra forhold siden det var nymåne natt til mandag. Noe som er bra fordi månelyset ikke skinner opp, og en ser mer stjerner. Jeg testet for første gang og ta bilde av stjerneskudd i august da var det Perseidene, jeg tenkte at det kunne være artig og forsøke denne gangen også.
De kan dere se her: http://www.teigen.be/blogg/?p=9996

Jeg startet og planlegge litt, det første problemet var egentlig HVOR skulle jeg ta bildene, for en trenger en mørk plass borte fra lysforurensing. Til vanlig pleier jeg og kjøre opp til Møsevatnet, men der er det på denne årstiden for mye snø til og komme opp. Så tenkte jeg på Tveitadalen og Bondhusdalen, men fant ut at det nok var for mye fjell rundt til at det kunne bli bra. På lørdagen tok jeg en liten kjøretur og sjekket ut litt ulike plasser, jeg landet på at jeg skulle enten forsøke i Fjellhaugen ski senter eller rundt Fjellhaugvatnet.

Søndagen kom og det var veldig veldig overskyet, så natt til mandag ble det ikke noe. På mandagen så meldingene for kvelden på skydekke kartet til yr.no og storm.no veldig bra ut. Det er ikke så gøy og stå mutters alene på natta og se på stjerner, så fikk lurt med meg Gunhild fra fotoklubben, og Lars Lunde som også liker og ta bilder av stjerner. Jeg hadde lest at det skulle bli best etter midnatt, men når folk startet og sende melding at det også var nordlys ute (noe som ikke er så vanlig her sør) ble det til at jeg kjørte herfra i 22.00 tiden. Da vi kom opp så vi først litt i Fjellhaugen ski senter, men der var det for mye lys, så vi kjørte nedover mot Fjellhaugvatnet igjen.
Vi fant oss en plass og stå og satte opp kamera og startet og ta bilder, det var litt Nordlys aktivitet også, men ikke så veldig mye som når vi var på vei opp (så var nok litt for seint ute egentlig). Vi så en god del stjerneskudd, en god del små som ikke viser så godt på bilde, men også en del større skudd. Det som er vanskeligst er og få de med i den retningen en peker kamera, det er typisk at de kommer bak deg eller på siden. Vi flyttet oss litt rundt på 2 – 3 ulike steder og så mange flotte stjerneskudd og nordlys. Jeg fikk et par store og noen litt mindre skudd med på bilde. Det ble mange bilder uten noen stjerneskudd, men veldig fornøyd med at jeg fikk med 3 store og noen litt mindre.
Vi var vel oppe med vannet fra 23.00 til rundt 04.30 eller noe før vi satte kursen hjemover, det var en lang natt, men tiden gikk veldig raskt. Det var egentlig bare fantastisk flott og bare stå og se på showet som gikk for seg på himmelen. Jeg brukte Nikon D800 og Nikon 14-24mm f2.8 på alle bildene.

Tusen takk til Sunnhordland Kraftlag (SKL), Carina, Oddrun, Ivar og Lyngnes transport for informasjon og hjelp rund føreforhold, og hvilke lys som var på rundt skitrekket osv.

Her er bildene, legg gjerne igjen en kommentar hva dere syntes:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.